Voordracht: De Oudlandpolder - Een bijzonder boerenverhaal

Lezing i.s.m. Natuurpunt Blankenberge

De Oudlandpolder ligt in het noordwesten van Brugge, tussen het Boudewijnkanaal, het kanaal Brugge-Oostende en de Noordzee. Hij strekt zich uit over de dorpen Nieuwmunster, Houtave, Meetkerke, Zuienkerke, Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, Uitkerke en Blankenberge.
Dit is een van de laatste regio's in Vlaanderen waar je zonder onderbreking de horizon kan zien. Die openheid typeert het polderlandschap. De verwevenheid tussen landschap, landbouw en historische monumenten is er groot. Door haar gunstige ligging heeft de streek heel wat toeristische en recreatieve troeven. In 1999 sloegen Blankenberge, De Haan en Zuienkerke de handen in elkaar en ontstond het samenwerkingsverband 'De Oudlandpolder'.
Recent verscheen over dit gebied het boek 'De Oudlandpolder – Een bijzonder boerenverhaal'. In dit boek gaat auteur Brecht Demasure op zoek naar de wortels van de agrarische identiteit van de regio. Wat bepaalt het uitzicht van de Oudlandpolder? Welke teelten waren en zijn er belangrijk? Welke plaats nam de boer in het dorp in? Deze publicatie biedt informatie over de landbouw in al zijn facetten, met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst. Voor de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge en Natuurpunt Blankenberge komt Brecht zijn boeiende verhaal vertellen. Een verhaal voor iedereen die zich betrokken voelt bij de Oudlandpolder: inwoners, toeristen, bezoekers, streekgidsen, recreanten…

Spreker is Brecht Demasure (Roeselare, 1987), sinds 2009 actief als projectmedewerker bij het Centrum Agrarische Geschiedenis, het Vlaams expertisecentrum voor het erfgoed van landbouw, platteland en voeding. Hij publiceerde onder meer: - 'Over werk en mensen. Een sociaaleconomische streekgeschiedenis van Midden- en Zuid-West-Vlaanderen (1840-1970)' (2012) - 'Boter bij de Vis. Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog' (2014) - 'De Oudlandpolder. Een bijzonder boerenverhaal' (2017) - 'Boer. Het noeste leven in West-Vlaanderen' (2017).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Prijs

€ 5,00
Basistarief: 5,00 €; Niet-leden: 6,00 €

Waar

Aula van de Bibliotheek
Onderwijsstraat 17, 8370 Blankenberge

Organisator

Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge (VSB) vzw