Stadswandelingen

In het Infopunt Toerisme vind je verschillende wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de stad brengen!

Erfgoedwandelroute - op stap in de belle époque

Blankenberge ontwikkelde zich in de 19e eeuw van een bescheiden vissersdorp tot een mondaine badplaats. De opkomst van het toerisme ging tijdens het laatste kwart van de 19e eeuw gepaard met een grote uitbreidingsgolf. In het wat verstilde vissersstadje werden vanaf 1895 in hoog tempo luxueuze villa's gebouwd. Blankenberge werd, na Oostende, de place to be voor de nationale en internationale beau monde.

Op deze 4,1 km lange wandeling kom je langs de vaak vrij goed bewaard gebleven vakantiewoningen voor kapitaalkrachtige burgers. Ook de Blankenbergse haven getuigt van het rijke maritieme verleden van Blankenberge.

Prijs: € 3

Art-nouveauwandeling

Grote of bekende art-nouveaugebouwen tref je langs deze 6 km lange wandelroute doorheen de badstad niet aan, maar Blankenberge verdient wel een speciale plaats voor zijn vele wandtegelfriezen en tegeltableaus. Vergaap je aan de boeiende art-nouveaudetails van de panden uit deze periode en ga met de ogen omhoog gericht op verkenning met deze gids van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw. 

Prijs: € 2,50

Interbellumwandeling

De 5 km lange interbellumwandeling leidt je langs gebouwen daterend uit de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Prijs: € 2

Op ontdekking in het ongekende Westkwartier wandelroute

Het Westkwartier ontstond als gevolg van de spectaculaire uitbreiding van Blankenberge rond 1900. Tot 1910 woonden hier vooral vissers, maar in 1930 kwam hier veel werkvolk uit de bouwsector, en nog een beetje later in 1960 uit de dienstensector en de horeca. Opvallend is het groot aantal huizen met een dubbele ingang: een voor de huisbaas en een grotere voor de huurders, de glorietijd van de vakantieverhuring. Ook betegeling en smeedwerk zijn volop aanwezig.
Het gedeelte van het Westkwartier dat in deze wandelroute nader bekeken wordt, is onbekend en onbemind. Het straalt geen glitter en glamour uit, maar zit wel boordevol onverwachte varianten: art nouveau, art deco, pakketbootstijl, streamline, modernisme tot sociale woningen uit de oorspronkelijke bebouwing.

Prijs: € 2

Begraafplaatswandeling

Een begraafplaats bezoeken hoeft echt geen trieste bedoening te zijn. Je kan even goed focussen op de oude of recente symboliek, of op de algen en mossen of de verschillende soorten steen, marmer, marbriet en gietijzer. Of op zoek gaan naar linken met de Blankenbergse geschiedenis, tenminste van de prominenten. Een begraafplaats is veel rijker dan je zou vermoeden.

Prijs: € 2

Blankenberge en Uitkerke bezet 1914-1918 wandelroute

Deze wandelroute maakt deel uit van het project De Groote Oorlog dat het stadsbestuur organiseerde ter herdenking van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. De wandeling is 5 km lang en verbindt de plaatsen en bezienswaardigheden in Blankenberge die verbonden zijn met de Eerste Wereldoorlog. De wandelroute loopt vooral door het centrum van de stad. Start en aankomst van deze wandelroute is de infokolom op de Zeedijk aan de Kerkstraattrap.

Prijs: gratis

Kustwandelnetwerk

De Kustwandelroute is met zijn 180 km en 140 knooppunten één groot wandelmenu. Kies uit natuur, cultuur, geschiedenis en maritiem verleden. Eén wandelas loopt langs zee, de andere landinwaarts, met handige verbindingspaden tussen de twee.

Van Knokke tot De Panne rijgen ze het mooiste van de Vlaamse Kust aaneen. Bepaal zelf je startplaats en traject en volg de knooppuntenwegwijzers. Moe geworden? Op het traject liggen tientallen kusttramhaltes.

Prijs: € 8