Vlaamse logiesdecreet

Verhuur jij een logies?
Het is zo dat iedereen die in Vlaanderen toeristen laat overnachten, zijn logies moet aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Een logies kan een woning, appartement, een gastenkamer in je eigen woning of een andere slaapplaats zijn, hoe origineel ook.

Dat aanmelden kan online gebeuren op de website van Toerisme Vlaanderen.

Jouw logies moet ook conform het Logiesdecreet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Sowieso moet jouw logies beschikken over de volgende attesten en documenten:

 1. een brandveiligheidsattest, op basis van het logiesdecreet

  Vraag dit via mail aan bij Vinçotte (brandattest@vincotte.be). Het aanvraagformulier kan je downloaden via de website van Toerisme Vlaanderen.

  Verhuur je meer dan 3 gastenkamers in je woning of heeft je logies meer dan 9 slaapplaatsen (of in het geval van een alleenstaande vakantiewoning meer dan 12 slaapplaatsen)? Vraag dan je brandveiligheidsattest aan bij de burgemeester.

 2. de nodige verzekeringen

  Neem contact op met je verzekeraar zodat je zeker beschikt over een brandverzekering gebouw en inboedel en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gebouw en uitbating.

 3. een eigendomsbewijs of huurovereenkomst

  Als uitbater heb je een eigendomsbewijs nodig (bv. een notariële akte, een aanslagbiljet, kadastraal inkomen,…), ofwel een huurovereenkomst waarbij de huisbaas jou toelaat om het gehuurde logies uit te baten.